top of page

Темпераментът и връзката му със съня

Актуализирано: 31.01.2022 г.



Има ли връзка между характера на детето и обучението за самостоятелно заспиване?

Просто казано - да. Темпераментът на бебето и обучението за самостоятелно заспиване си влияят взаимно и то много.

Каква е връзката?

Да си представим, че процесът на обучение за самостоятелно заспиване е пъзел от три части:


  1. Вроден темперамент детето. Той оказва влияние над реакциите му, адаптивността, начини на успокояване и др.

  2. Характер на родителите. Второто място не е второ по важност. Напротив. Темпераментът на родителите е от ключово значение за прогреса, защото той определя способността им да бъдат последователни при прилагането на самия план за обучение на сън и да има прогрес.

  3. Методът на обучение, който родителите избират да бъде приложен. Ние използваме като база различни похвати и методи, но винаги съобразяваме избора на стратегия за работа спрямо философията на семейството и начина на живот.


Всяко дете е различно


Изключително важно е родителите да използват правилно и в тяхна полза факта, че личността на детето оказва значително влияние върху процеса на обучение за сън. Ако вземем две бебета (например вашето и на ваше приятелско семейство), които са на еднаква възраст и са подложени на един и същ метод на обучение, почти е сигурно, че няма да реагират идентично. Ако детето е спокойно и адаптивно, то всеки метод би сработил бързо и лесно. И обратното - ако детето е с по-труден и доминиращ характер, то успехът зависи почти изцяло от постоянствотото и категоричността на родителите при прилагането на стратегията за обучение.


Водещата роля на родителя е от изключително значение за прогреса и крайният резултат

По-темпераментно дете = по-малко помощ при заспиване


Когато работим за обучение за самостоятелно заспиване, ние използваме предимно меки методи. Те, разбира се, могат да бъдат повече или по-малко резки или пък много бавни и плавни.


Ако детето е с по-сложен темперамент, най-добре сработват методи, при които родителите не влагат твърде много помощ и време, за да им помогнат да заспят. Такива деца са по-склонни да останат по-дълго будни, защото ще очакват внимание, ще чакат да проверят какво ще стане след малко, какво ще направят родителите и дали ще постигнат това, за което мрънкат (шише, люлеене и т.н.). Това усложнява процеса по заспиване и опъва нервите на всички. Децата с мек темперамент реагират обратно - на тях не им пречи, че родителите им отделят повече време, внимание и помощ, за да заспят.


Когато наш консултант ви предложи конкретна стратегия за работа, той не просто тества методи, а взима предвид всички налични фактори и ви предлага най-подходящият спрямо ситуацията и детето метод, който да бъде адаптиран и персонализиран конкретно за вашия случай.

Темпераментът на бебето и обучението за самостоятелно заспиване си влияят взаимно и то много. Използвайте това знание по най-подходящия начин, не вдигайте бялото знаме предварително. Този съвет важи не само за съня, но и за всички други области. Трябва да съумявате да филтрирате кои битки си заслужава да водите докрай и кои да пуснете.


Според нас сънят  винаги е от важните битки 

Бъдете последователни и не се отказвайте, защото това ще помогне в дългосрочен план на вашето дете. То ще се възползва от наложените здравословни навици за сън през цялото си детство и до края на живота си.


И нека силата бъде с вас!



18 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page