top of page

Възглавницата - нужна ли е и откога

Актуализирано: 12.01.2023 г.
Неведнъж сме получавали запитвания от родители кога могат да сложат детето да спи с възглавница. Съвсем нормално е да си мислим, че след като на нас не ни е удобно без нея, значи и на бебето не му е удобно да спи така. Само че това не е точно така. Нека поговорим по-подробно.


Според световните препоръки детето може да има такава потребност и за него ще е безопасно да спи с възглавница едва след като навърши 1 годинка. Дотогава не е препоръчително използването й от съображение за сигурност. Бебетата нямат изработен контрол над движенията си. Вследствие на това може да се получи свличане на главата надолу към торса без да има рефлекс да го коригира, което може да затрудни дишането и така да предизвика задушаване. Представете си го сякаш се опитвате да докоснете с брадичка гърдите си, нещо подобно се получава при тази опасна ситуация.


Ето защо е препоръчително изобщо да не си помисляте за възглавница до навършване на една годинка, без значение, че ви се струва странно или неудобно. Но това не е всичко - дали ще има нужда от възглавница преценяваме не само по това, че детето вече е достатъчно голямо за нея вече, но и по това дали наистина има такава потребност. Не решавайте по вас и дали на вас ви е удобно, а наблюдавайте детето:


👎 Детето спи без възглавница и изглежда, че му е удобно - не променяйте нищо, дори да е навършило годинка или повече.

👍 Забелязваме, че детето често спи като подпъхва нещо под главата си - дреха, одеало, ръцете си или друго. В такъв случай и ако има навършена 1 година, може да направите стъпка напред и да добавите възглавница, защото вероятно ще му бъде по-удобно с нея. Каква да е точно? Започнете с много ниска възглавничка, изберете някоя сравнително твърда, за да не потъва главата и която разбира се е от безопасни материали. Безопасността преди всичко, нали така? 😊

44 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page