top of page

Мелатонин - що е то?

Мелатонинът е хормон, който се синтезира вечер в епифизната жлеза на мозъка. Работи на 24-часов ритъм, който изпълнява ролята да диктува на мозъка кога е време за сън. Производството му започва още когато бебето е на месец и половина и нараства постепенно. Когато детето стане на 3-4 месеца, мелатонинът вече може да се произвежда нощем в максимални стойности.

Дотук добре, вече знаете какво е мелатонин, но да надградим знанията с информация кога точно се синтезира:


Производството му започва към 21ч. вечер и продължава да нараства до ранните часове на нощта, когато е пикът му. След това започва постепенно намаляване на концентрацията му и производството на хормона приключва окончателно около 7,30ч. сутрин. Ииии тук е уловката - всичко това е валидно само, ако е ТЪМНО. При слаба светлина нивата му намаляват, а при по-ярка светлина изработката на мелатонин се разрушава напълно и производството му спира.Ето защо е добре да разбираме важността на това децата да лягат до или около 21ч. и да спят на тъмно. За да имат повече време да трупат мелатонин, докато спят, а това да спомогне за качеството на самия сън.


Добре де, толкова ли е важен, какво е влиянието му? Това е хормон, който рядко изследаме, защото е доста променлив, тъй като нивото му е пряко свързано със светлината. Например, ако вечер час - час и половина преди сън сме стояли на ярка светлина (лампа, слънце), нивата му ще са доста по-ниски, докато ако в този един час сме стояли на приглушена светлина, без да си гледаме в телефона, телевизора или да висим пред лаптопа. А това има пряка връзка както с продължителността и качеството на съня ни, така и на времето за самото заспиване - ефектите на мелтатонина са усещане за сънливост, отпуснатост, доспива ни се, заспиваме лесно. Сънят е спокоен, не се мятаме като риби на сухо, спим пълноценно, не се будим.


Има изследвания, които доказват, че дори минимална светлина в стаята (напр. от зарядно) влияят на нивата на мелатонина.


Знаете ли, че... 

Само 1% от родителите, с които сме работили, са приглушавали светлината в банята, когато подготвят децата за лягане? 

Банята е пренебрегвана от почти всички родители, с които сме работили. Къпем се и оттам веднага в леглото. А именно в банята е много важно да бъде намалена светлината, защото обикновено там яркостта е най-голяма от всички стаи вкъщи и с това не помагаме на процеса по заспиване после. Но вече има много алтернативи - ако имате няколко източника на светлина, намалете ги, махнете част от крушките, използвайте преносими лампи. За 7-10 дни постоянство ще видите огромна разлика.

Трябва ли да вземаме добавка с мелатонин, за да спим по-добре? Ние сме против подобна практика, когато говорим за бебета и малки деца. Защото нивата на мелатонин могат много лесно се коригират при правилно организиран режим - затъмняване вечер, приглушаване преди лягане, прекарване много време на ярка светлина през деня, елиминиране на всякакви екранни устройства 1-2 часа преди лягане, тъй като те влияят върху обмяната на метаболизма на мелатонин. Разбира се, има и някои изключения както във всяко нещо. Например при деца от аутистичния спектър - при тях е възможно промяната в режима и навиците преди сън да не доведе до силни резултати, заради хронично понижените им нива на мелатонин.

Има едно интересно проучване какво се случва с мелатонина, ако четем книга на хартиен носител или електронна. В проучването участват хора, които в рамките на 10 дни са прекарвали по 4 часа преди заспиване на слабо осветление. В първите 5 дни при тези условия са чели електронна книга преди сън, в другите 5 - хартиена книга. Какво се наблюдава: В нощите, когато доброволците четат електронната книга, нивата на мелатонин при тях намаляват средно с 55%. Когато четат обикновена книга, това не се случва. Също така се забелязва, че началото на вечерното производство и нарастване на концентрацията на мелатонин в кръвта в дните с електронна книга се измества с час и половина часа по-късно, в сравнение с другите дни, когато няма екранно време. Продължителността на заспиването е с 10 минути повече. Затова да обобщим, че ако искаме да заспим по-лесно и да спим по-добре, никакви екрани поне час преди сън, трябва прекарваме достатъчно време на приглушена светлина преди лягане и да спим на тъмно.

53 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page