top of page

Случай на месец март - от съвместен сън до самостоятелно заспиване в собствено легло (1г.4м.)



Представяме ви избран случай от нашата практика. Момче на 1 година и 4 месеца. 🔎 Условия на заспиване преди да започнем съвместна работа:

Съвместно спане от раждането. Детето е заспивало с АМ, докато се чете приказка в прегръдките на мама и тя лежи с него в леглото, докато заспи.

💣 Какви проблеми е срещало семейството:

  • Трудно, дълго и неспокойно заспиване, съпроводено със ставане от леглото, излизане от стаята, опити за игра, плач, търсене на внимание от останалите.

  • Нощни събуждания от 0 до 3 пъти, най-често 1-2, успокояване и заспиване с АМ предимно.

  • Количката често е използвана вкъщи като единствен спасителен начин за приспиване вечер след дълга борба.

🤞 Целите на родителите:

Спокойно, самостоятелно заспиване в собственото легло.

🤝 Избрана консултация: Пакет СТАНДАРТ - Консултация с проследяване 4 седмици ✍️ Как подходихме: 1. Въведохме промени в режима и времето преди сън

2. Изместихме храненето в началото на рутината

3. “Отлепихме” родителя от детето при заспиване

4. Запознахме го плавно с креватчето и го подготвихме постепенно за промяната


👀 Какво се случи:

Детето прие добре всички промени, с които започнахме и много бързо започна да спи през нощта без да се буди. Вече лягаше за сън без да бъде задължително прегръщан, за да се успокои и заспи. Промените в режима веднага дадоха резултат и той стана много по-сговорчив и спокоен при самото приспиване. Напълно елиминирахме протеста за сън, от раз спряха ставанията от леглото. Това ни мотивира да действаме смело и само след седмица подготовка го прехвърлихме в негово креватче. Супер, нали? Точно тогава, 2 дни след преместването, в този толкова важен за прогреса и за всички нас момент, дойде тя - ангината! Заедно с нея поканихме да влезе и високата температура, което разбира се доведе до неразположение на детето. Но, както се казва в рекламите - това не е всичко! Докато борихме физическото състояние на нашия нов приятел, ни връхлетя и последният, десети скок в растежа на детето на 1,5г., който “доразкраси” положението. В такива моменти ние, консултантите по детски сън, “замразяваме” въвеждането на резки промени до отшумяване на трудния период и поддържаме максимално постигнатия прогрес. 🤔 Как се отразиха двете кризи на постигнатото дотук? Всичко това ни върна леко назад и отново се появи нощното събуждане, което бяхме елиминирали отдавна. Детето беше неспокойно и имаше нужда от допълнително успокояване, за да заспи отново. Успяхме да запазим прогреса със спане в собствено легло, но детето все още имаше нужда от това някой да остане с него в стаята. Защо всъщност ви го казваме? Защото ние вярваме, че трябва да ви показваме нещата такива, каквито са, без напудрени описания. Да, това може да се случи и е част от играта. Затова изключително важно в такива моменти е родителите да не връщат обратно познатите, вредни, но лесни за тях навици, въпреки трудностите, защото могат да са фатални за успеха накрая. И така, след като отминаха трудностите, довършихме започнатото.


🎯 Какво постигнахме в крайна сметка: 1. Балансиран, подходящ за възрастта режим

2. Заспиване за 10-15 мин. без протест и ставане. Детето има собствена кошара вкъщи и самостоятелно легло при роднини, които използва еднакво често. И на двете места детето само отива и се качва в леглото.

3. Елиминирахме млякото нощем, просто защото няма нужда от него - вече и родителите, и детето се радват на 100% непробуден нощен сън

4. Всички вкъщи са по-спокойни. Вече няма напрежение и нерви.

5. Удовлетворение за нас и още повече мотивация 🗝 Ключът към успеха:

Както обичаме да казваме, ние можем да ви помогнем, но само, ако ни позволите. Родителите бяха изключително кооперативни. Ние работихме като екип с тях и резултатите са налице. Детето беше адаптивно, а родителите му много мотивирани и всичко протече по план, въпреки проблемите. Довериха се напълно на нашия консултант, бяхме гъвкави, избрахме индивидуална за детето стратегия на действие, а те следваха изключително последователно и стриктно всички препоръки и стъпки. Проявиха търпение и спокойствие по време на боледуването на детето и последвалия растежен скок. Това имаше огромно значение. Прекрасно семейство, благодарим ви за доверието 😊.


Нашият опит показва, че е възможно дете в активна двигателна възраст да бъде научено да заспива самостоятелно в легло без ограничители и без чужда помощ. Ако и вие искате да спите спокойно, свържете се с нас още сега. Не се плашим от сложни проблеми и с удоволствие ще ви помогнем да постигнем заедно целта! 

💤

179 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page