top of page

Случай на месец юли - трудно приспиване

Актуализирано: 20.10.2022 г.

Помните ли как се чувствахте, когато се роди вашето първо дете? Бяхте ли объркани, чудейки се правите ли всичко както трябва? Към нас се обърна за помощ едно младо семейство с бебче на 3 месеца, които се борят с проблемно приспиване. Ето какво сподели като проблем майката:


“Беше най-спокойното бебе, но сега нещо е неспокоен, когато се опитвам да го приспя и не става с часове..не желае да спи, ако заспи е на ръце...И след това не мога да го преместя някъде ..”

Няма страшно, включваме се да помагаме. Първо анализирахме много подробно съня на детето - кога започват да го приспиват, кога заспива, кога става, нощен/дневен сън, особености, рутина и т.н. А след това проведохме еднократна консултация, защото когато нарушенията са от режимен характер, това е напълно достатъчно. И така, какво установихме като потенциални проблеми по време на анализа:


1. Цялата подготовка за сън след банята се извършваше в хола


Съвет: Рутината за сън се прави на приглушена светлина в спалнята, за да отпусне детето и да го предразположи за сън.


2. Приспиване на твърде къси или твърде дълги интервали на будуване


Съвет: Следим нормите за сън за ориентир и преди всичко следим за признаци на умора у бебето. Колкото по-малко е детето, толкова по-малко отклонения има в индивидуалните норми за сън на бебето спрямо нормите за сън.


3. Твърде ранно започване на приспиването в повечето случаи - на 40-50мин. будуване, което беше причина то да продължава много дълго


Ако започнем да приспиваме твърде рано детето, то просто ще се противи на заспиването, защото не е будувало достатъчно. При твърде дълго будуване ефектът може да е същият и да не може да заспи от преумора. Детето плаче и се противи, защото или не му е време да спи, но го караме, или защото е преуморено, иска да заспи, но не може, защото е преуморено вече.


Съвет: Приспиването трябва да се случва в края на интервала на будуване при първи признаци на умора, например в последните 15 мин. Не твърде рано, не и твърде късно.


Какво се случи, след като направихме промени? Огромна промяна в приспиването!


Дневен сън:

В 70% от приспиванията бебчо заспиваше за под 8 мин.

Най-бързото заспиване бе за рекордните 2 мин.

Най-дългото приспиване бе за 15 мин.


Нощен сън:

Намалихме времето за приспиване на средно 26мин.


Ние сме доволни, че успяхме да помогнем и има такава огромна промяна в навиците за сън на нашия нов малък приятел. Семейството беше работило с друг консултант преди това, но ние вярваме, че трябва да се усетим взаимно, за да има пълно доверие и резултати, както в този случай.


Не се притеснявайте да потърсите помощ, когато нещо ви притеснява, дори да имате горчив опит преди това. Ние също го правим, когато имаме нужда и това е съвсем нормално. Намерете просто вашите хора и им се доверете. В крайна сметка, здравето и спокойствието на нас и децата ни са и трябва да бъдат приоритет, а не его или мнението на останалите. Нали така? Ние сме насреща да помогнем! ☎ +359 887 223 346

📧 sleep@babyhub.bg


P.S. А ако сте прочели всичко и сте стигнали чак дотук, значи можем да ви благодарим от сърце и да ви подарим 10% отстъпка от цената на всички пакети и консултации. Само си кажете 😊

98 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page