Случай на месец юли - трудно приспиване

Актуализирано: 20.10

Помните ли как се чувствахте, когато се роди вашето първо дете? Бяхте ли объркани, чудейки се правите ли всичко както трябва? Към нас се обърна за помощ едно младо семейство с бебче на 3 месеца, които се борят с проблемно приспиване. Ето какво сподели като проблем майката:


“Беше най-спокойното бебе, но сега нещо е неспокоен, когато се опитвам да го приспя и не става с часове..не желае да спи, ако заспи е на ръце...И след това не мога да го преместя някъде ..”

Няма страшно, включваме се да помагаме. Първо анализирахме много подробно съня на детето - кога започват да го приспиват, кога заспива, кога става, нощен/дневен сън, особености, рутина и т.н. А след това проведохме еднократна консултация, защото когато нарушенията са от режимен характер, това е напълно достатъчно. И така, какво установихме като потенциални проблеми по време на анализа:


1. Цялата подготовка за сън след банята се извършваше в хола


Съвет: Рутината за сън се прави на приглушена светлина в спалнята, за да отпусне детето и да го предразположи за сън.


2. Приспиване на твърде къси или твърде дълги интервали на будуване


Съвет: Следим нормите за сън за ориентир и преди всичко следим за признаци на умора у бебето. Колкото по-малко е детето, толкова по-малко отклонения има в индивидуалните норми за сън на бебето спрямо нормите за сън.


3. Твърде ранно започване на приспиването в повечето случаи - на 40-50мин. будуване, което беше причина то да продължава много дълго


Ако започнем да приспиваме твърде рано детето, то просто ще се противи на заспиването, защото не е будувало достатъчно. При твърде дълго будуване ефектът може да е същият и да не може да заспи от преумора. Детето плаче и се противи, защото или не му е време да спи, но го караме, или защото е преуморено, иска да заспи, но не може, защото е преуморено вече.


Съвет: Приспиването трябва да се случва в края на интервала на будуване при първи признаци на умора, например в последните 15 мин. Не твърде рано, не и твърде късно.


Какво се случи, след като направихме промени? Огромна промяна в приспиването!


Дневен сън:

В 70% от приспиванията бебчо заспиваше за под 8 мин.

Най-бързото заспиване бе за рекордните 2 мин.

Най-дългото приспиване бе за 15 мин.


Нощен сън:

Намалихме времето за приспиване на средно 26мин.


Ние сме доволни, че успяхме да помогнем и има такава огромна промяна в навиците за сън на нашия нов малък приятел. Семейството беше работило с друг консултант преди това, но ние вярваме, че трябва да се усетим взаимно, за да има пълно доверие и резултати, както в този случай.


Не се притеснявайте да потърсите помощ, когато нещо ви притеснява, дори да имате горчив опит преди това. Ние също го правим, когато имаме нужда и това е съвсем нормално. Намерете просто вашите хора и им се доверете. В крайна сметка, здравето и спокойствието на нас и децата ни са и трябва да бъдат приоритет, а не его или мнението на останалите. Нали така? Ние сме насреща да помогнем! ☎ +359 887 223 346

📧 sleep@babyhub.bg


P.S. А ако сте прочели всичко и сте стигнали чак дотук, значи можем да ви благодарим от сърце и да ви подарим 10% отстъпка от цената на всички пакети и консултации. Само си кажете 😊

47 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички