top of page

Случай на месец април - може ли детето да заспива самостоятелно, ако досега е заспивало върху мама?


Това на снимката е Александра*, на 1 година и 7 месеца. Тя е нашата звезда на месец април. Запознайте се с нейния случай:

🔎 Условия на заспиване преди да започнем работа:

  • Съвместно спане от раждането. Но не просто в едно легло, а е заспивала върху майка си, обгръщайки я с ръце през шията. Сякаш казва "никъде няма да ми избягаш".

  • Време за заспиване на обяд - 15 мин.

  • Заспиване за нощен сън - най-често 30 мин., като е имало дни с над 1,30ч.-2ч. приспиване

💣 Какви основни проблеми е срещало семейството:

  • Трудно и неспокойно заспиване вечер, съпроводено или с изнервящо щипкане на кожата на ръката на мама, или драскане с нокти по дланта й за успокоение. Неприятно, нали? 🤷‍♀️

  • С всеки изминал месец този начин на приспиване става все по-сложен за майката, заради тежестта на детето върху нея в легнало положение.


🤞 Целите на родителите:

Самостоятелно заспиване в кошара с премахната страница (отворено легло)


✍️ Как подходихме: 1. Въведохме промени в режима и времето преди сън, за да елиминираме преумора, която може да затруднява приспиването и да успокоим максимално детето преди сън

2. Освободихме майката от “оковите” и започнахме да учим детето да заспива по друг начин, а не върху нея. Щипкането и драскането бяха елиминирани от раз.

4. Едва след преместването в кошарата работихме в посока извеждане на майката от стаята


Александра е много адаптивно дете. С правилната подготовка и нагласа, лесно приемаше нововъведенията и промените по досегашните навици. По време на работа имахме известни затруднения заради растящи кътници и едно боледуване на малката, което усложняваше на моменти прогреса. На няколко пъти се опита да си “извоюва” отново заспиване в мама, имаше опити за протест, но всичко това е нормално, когато детето е болно. Направихме малка стъпка назад, за да запазим баланса между прогреса и нуждата на детето от близост по време на неразположението, след което отново продължихме към крайната цел. Тук от изключителна важност беше търпението, което прояви майката и въпреки проблемите и усложненията, тя остана постоянна в посоката, по която бяхме тръгнали заедно с нея, а не се отказа. 💙Поздравления за което!

🎯 Доколко постижими бяха целите накрая: 1. Самостоятелно заспиване - 100% постигнато

2. Лесно заспиване, без ставане и протести - 100% постигнато

Вижте този случай в кратко видео.


Ако и вие сте готови за такъв прогрес, не се колебайте да ни потърсите и заедно ще преодолеем трудностите.



*Всички лични данни, снимков и видео материали са събрани и публикувани с изричното съгласие на родителите.


22 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page