top of page

Преход към по-малко дремки


Кога децата преминават на по-малко дремки?


Няма точен отговор на този въпрос, защото всяко дете е различно. Но практиката показва, че:


  • Преход от 4 към 3 дремки се случва най-често между 4-ти и 5-ти месец

  • Преходът от 3 към 2 дремки обичайно е между 6-ти и 9-ти месец, най-често в 8-ми

  • Преход от 2 дремки към 1 между 12-ти и 17-ти месец. Може да забележите първи признаци на прехода още от 10-ти – 11-ти месец, но окончателния преход обикновено е след 1г.

Какви са признаците:

  1. Забелязвате накъсан нощен сън или будувания през нощта

  2. Започва да се буди много рано сутрин

  3. Трудно заспива за последна дрямка или я пропуска изцяло, или една от дремките е прекалено дълга и пречи да се вмести обичайният брой дневни дремки


Преходът може да се случи от 1 седмица до 1-2 месеца. Ако смятате, че е време да премине на по-малко дремки, започнете промяната плавно - ако детето ви например досега е било на 3 дремки, започнете да редувате ден с 2 и ден с 3 спанета, докато се адаптира. Когато преминете окончателно на по-малко дремки, следете за признаци на умора у детето в продължение на поне 2 седмици. В първите дни след прехода може всичко да изглежда идеално, но с течение на времето ще се натрупа преумора и ще си проличи, ако детето не е готово за прехода и все още има нужда от още едно спане. В такива случаи трябва да върнете отпадналата дрямка, поне веднъж на няколко дни, за да компенсира нуждата от сън.



47 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page