top of page

Накратко за кратките дремки


Коя дрямка е кратка?

Когато продължава по-малко от 45 мин.

Това значи ли, че имаме проблем? Не винаги. Част от децата до към 5-6 месец имат само кратки дремки и това е тяхна индивидуална норма. Можем да се ориентираме по начина на събуждане - всичко е наред, ако заспива лесно и събужда весело, без плач, а през деня е в добро настроение. Ако детето през деня изглежда недоспало, след дрямката обикновено бързо става капризно, ако има накъсан нощен сън, то тогава трябва да потърсим проблема и да го отстраним.

Още нещо - когато бебето има 3-4-5 дремки, то няма как всички да са дълги и е съвсем нормално да се редуват по-дълга с по-кратка.⠀

Кои са грешките, които водят до кратки дремки?


  1. Бебето не е будувало достатъчно - събужда се в добро настроение, но бързо след това става кисело. Дрямката трудно може да се удължи.

  2. Бебето е будувало твърде много - натрупва се прекалено много умора, приспиването е трудно, бебето се събужда в лошо настроение или с плач. Дрямката може да се удължи.

  3. Бебето е превъзбудено - отделят се адреналин и кортизол, които пречат на бебето да се отпусне и накъсват съня. Приспиването е трудно, бебето се събужда в лошо настроение или с плач. Дрямката може да се удължи.

  4. Бебето има много силна асоциация за сън, без която не може да премине към следващия цикъл на съня. Това започва да се наблюдава след 4 месец. В този случай само пресъздаване на условията на заспиване могат да удължат дрямката (хранене, люлеене, раница и т.н.). Можете да се опитате да намалите помощта за заспиване или да се работи в посока обучение за самостоятелно заспиване.

23 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page