top of page

Ранно събуждане? Трикове за удължаване на съня на бебето

Актуализирано: 31.01.2022 г.


За бебетата е нормално да стават рано и на практика не можем да направим кой знае какво, за да променим техния биологичен ритъм. Но след навършване на 6 месеца, има няколко трика, които можете да използвате, за да помогнете на мъничето да удължи нощния си сън. Ние ще ви подскажем какво може да помогне. Но нека първо поговорим за особеностите около бебетата и съня им.


Колко рано всъщност е ранното ставане?


Нека изясним - съвсем нормално е бебето да се събужда в интервала 6 ч. - 8 ч. всяка сутрин. Да, да, знаем - никой не иска да става в 6ч., но това не значи, че трябва веднага да нарочите бебето, че става рано, само защото имате други планове по това време на деня .



Но, ако бебето ви има навик да се събужда всяка сутрин в 5 ч. сутринта и не може да заспи отново, това обикновено означава, че то се събужда твърде рано. Зад това, разбира се, стоят различни фактори, като това кога си ляга, възрастта, режимът и др. Неща като никнене на зъби, болест, регресия на съня и други външни фактори също могат да влязат в играта, особено ако бебето ви изведнъж започне да се събужда по-рано от обикновено.


Какво кара бебето да се събужда рано?


Ако няма медицински проблем, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите режима и по-конкретно сумарното време за сън и бодърстване, за да се уверите, че като цяло бебето спи достатъчно. Също толкова пагубно за нощния сън на бебето може да бъде и прекаленото будуване или с други думи - да сте изпуснали признаците за умора и бебето да е твърде преуморено вече. Вероятно може да ви звучи странно, но преумореното бебе няма да може да спи добре през нощта.


Какво можем да направим?


Регулирането на режима за сън на вашето бебе е може би най-добрият начин да накарате малкия будилник да се излюпи от леглото малко по-късно. В някои случаи се налага изместване на режима напред. С малко помощ от наш консултант по детски сън можете да направите чудеса.


Но, ето и няколко жокера, които си струва да проверите дали са част от ежедневието ви:


Факторът светлина. Той управлява нашите циркадни ритми или иначе казано командва организма ни да се събуди, когато е светло. Не позволявайте на слънцето да изгрее в стаята, където спи вашето бебе. То може да е много чувствително към светлина и това да го кара буквално да скокне при първите слънчеви лъчи. А и преди това даже.


Решението: Инвестирайте в затъмняващи завеси (или т.нар blackout завеси или щори), които ще помогнат доста, ако именно това е проблемът.


Погрижете се да е тихо. Когато светът се събуди, колите започват да се движат, кучетата започват да лаят, а сметосъбиращият камион сякаш нарочно блъска кофите силно. Всичко това може да се отразява на съня, особено, ако детето ви е от по-чувствителните.


Решението: Ако можете дръжте прозорците рано сутрин затворени, за да елиминирате шума. Може също да опитате да поставите вентилатор или устройство с бял шум в стаята (на не по-малко от 1,5 m от детето), за да прикриете външните шумове.


Дайте му малко време. Не бързайте да го заговаряте или вдигате при първите звуци от креватчето. Изчакайте поне няколко минутки, освен ако не плаче. Ако имате късмет, то ще се успокои достатъчно, за да заспи отново или поне ще кротува като се забавлява само, докато вие си откраднете още малко време. Ако използвате някаква фраза по време на приспиването или шъшкане, може да ги използвате и да му помогнете да се унесе отново с малко звукова помощ.


Отложете мъничко храненето. Ако сте го научили да го храните още в 5:30 сутринта, то храненето ще продължи да бъде неговото (а и вашето) ранно събуждане.


Решението: Постепенно отлагайте първото хранене с няколко минутки всеки ден, така че да се научи да се събужда малко по-късно, когато всъщност е достатъчно гладно, а не да заради навика сутрин. Не забравяйте обаче да говорите с вашия педиатър или консултант по хранене за всички корекции, които правите в графика за хранене на вашето бебе.


Дайте на бебето залъгалка, ако ползва такава. Бебетата, които използват залъгалки, за да заспят, може просто да се нуждаят от връзката, за да заспят рано сутрин. Изчакайте няколко минути, преди да се доближите, а след това тихо, с минимално говорене, поставете бибата обратно в устата, леко го потупайте или погалете по главата и излезте от стаята. Имайте едно наум, обаче, че залъгалките могат да бъдат много силна асоциация. Затова гледайте да не я връщате обратно при абсолютно всеки случай.


Предложете нещо за правене. Докато бебето ви не навърши 12 месеца, неговото креватче трябва да е почти празно от съображения за безопасност. Но след 12 месеца има някои играчки, които се прикрепят към креватчето - неща които могат да помогнат на вашето малко чудо да се събуди бавно и да играе самостоятелно, което ще ви осигури допълнително време.


Лягайте си по-рано, ако можете дремвайте заедно, когато е възможно и вижте дали вашият партньор или някой гостуващ роднина може да поеме ранната смяна от време на време.


34 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page