top of page

Рутината преди сън

Актуализирано: 31.01.2022 г.



Рутината е един полезен навик за цялото семейство. Освен, че улеснява самия процес на заспиване, но също така помага на децата да спят по-добре и по-продължително. Връзката между наличието на ритуал преди сън и качеството на самия сън зависи от това откога го прилагате, т.е. колкото по-малко е детето, когато сте започнали въвеждане на подготовка за сън, толкова по-добро е качеството на съня за това дете.


Какво е рутина преди сън? Целта на рутината е да маркира съня, да отпусне детето и да го предразположи, въвежда го в съня и насища с внимание от родителите. Тя трябва да включва кратки дейности с точно определена последователност всеки път и да е приятна за детето. По този начин детето се научава кога точно е времето за сън - "Сега се къпем, след това обличаме пижама, четем приказка, казваме лека нощ и аз заспивам”. Добре е да има рутина както за вечерния сън, така и за дневните дремки, но в съкратен вариант.


В зависимост от възрастта ритуалът и продължителността ще се изменят. Ако на 6 месеца е било баня, масаж, пижама и кърмене половин час преди заспиване, то на 1 година вече ще е по-дълго и трябва да включва дейности, които са подходящи за съответната възраст, например къпане/миене на зъби, пижама, хранене, четене на приказки, гушкане с мама и казване на лека нощ.


Но какво точно трябва да включа в рутината?


Няма универсална формула за това какво да включите като дейности. Ако цял ден не сте се виждали, може да сложите някакво специално време за прегръдки с вас. Но ако забележите, че това го дразни, заменете го с нещо по-приятно за детето. Важното е да намерите точните неща, които ще направят това време приятно за всички и ще изпълнят функцията си, а именно да отпусне и предразположи детето за сън. Не забравяйте, че рутината не трябва да включва телевизия или активни игри - искаме да го успокоим, а не да го превъзбудим, нали така? Бъдете постоянни и това ще ви се отплати. А ако имате нужда от малко помощ, ние сме насреща заедно да изградим цялостен, правилен режим за вашето дете.


27 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page