top of page

Режим по време на пътуване

Актуализирано: 31.01.2022 г.




Здравей, почивка. Чао-чао режим! Един от най-често задаваните въпроси към консултантите по детски сън - как да поддържаме обичайния за детето режим по време на почивка. Всички знаем, че е закон по-късното лягане, яденето на прекалено много сладко, а игрите преобладават.

Той полудява, тича, скача, никакъв шанс да го сложим да си легне в обичайното време. Всичко се развали. Какво да правим?


Представяме ви нашите златни препоръки при пътуване:


  1. Бъдете спокойни. Децата са отражение на нашите емоции и поведение, важно е да не се притеснявате излишно, ДА-НЕ-КРЕ-ЩИ-ТЕ и да не се паникьосвате от промяната.

  2. Опитайте се да запазите нормалния режим на детето. Това значи да направите някакъв компромис с времето и забавленията, когато се налага. Ако детето ляга обичайно в 20ч., по време на почивка е нормално да се измести леко, но не трябва да си позволявате всеки ден да ляга чак в 00 ч. Не забравяйте, че след 5-7-10 дни ще се върнете обратно вкъщи и после дъъъълго ще трябва да оправяте режима, натрупаната преумора и т.н. Затова мислете един ход напред.

  3. Ако сте на ново място, заедно с детето разучете обстановката, за да свикне бързо с нея и да не се вълнува излишно.

  4. Постарайте се да осигурите спокойно време преди лягане. Не забравяйте, че ако сте на почивка, вълнението и превъзбудата са х3 и трябва допълнително време, за да се успокои и да заспи лесно.

  5. “Вземете” обичайната рутина за приспиване с вас и я спазвайте всеки ден.

  6. Не забравяйте да сложите в багажа любимите книжки, играчка, възглавничка, одеяло – това, което детето свързва със съня и ще му създаде приятната, позната атмосфера и уют.

Старайте се режимът по време на почивка да бъде донякъде гъвкав спрямо индивидуалните особености на детето. Например, когато стане време за дневна дрямка, може да планирате посещение до друг град с колата, да се разходите с количката или пък всички да почивате в стаята. Важно е само да сменяте съня в движение и такъв на място, за да може след почивката детето да не си е изградило нов “вреден” навик да спи само в движение.


Помислете предварително кое и как можете да организирате, за да намерите баланса между почивката и обичайния режим и всичко ще е наред 👍.



12 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page