top of page

Регресия в 8-ми месец

Актуализирано: 8.03.2022 г.Вашето дете е на 8-10 месеца, досега е спяло страхотно, но изведнъж започва да се събужда, веднъж...два пъти...дори три пъти на нощ! Плаче за внимание, има нужда от гушкане и може да отказва да бъде върнато в леглото. Това е познато като регресия на съня в 8-мия месец и обикновено се свързва с някои големи промени в умственото и двигателно развитие на детето.


Какво причинява регресията в тези месеци?

СТАХОТНАТА МОБИЛНОСТ! На тази възраст бебетата се учат на радостта от постоянните предизвикателства. Те започват да пълзят, да вървят и да изследват… и изключително много се вълнуват да се хвърлят от място на място, да дърпат това, да грабват и докосват онова, да намират нови неща, които да сложат в устата си, да достигат предмети, които преди не са успявали. Най-вълнуващото от всичко... те отказват да седят/лежат! На вашето бебче му е тежка главата и лесно губи баланс, особено когато стои право... и тя е толкова далеч от земята. Но овладяването на това умение е толкова вълнуващо, защото му позволява да види света от тази невероятна нова перспектива. В заобикалящата го среда всичко вече е различно и достъпно.


Какви са признаците?

Ако се питате какво се случва със съня на моето бебе, защото всичко в дома ви изглежда не е наред, значи може да преминавате през регресия на съня, която се случва някъде между 8, 9 и 10-ти месец.


Ако вашето бебе е започнало да:

 • Не заспива в обичайното си време за лягане;

 • Съпротивлява се при слагане за дрямка или прави много кратки такива през деня;

 • Събужда се редовно през нощта/ придружено понякога с нощни “партита”/;

 • Е по-гладно от нормалното - новите двигателни умения изискват повече калории;

 • Забелязвате повишена суетност или раздразнителност;

 • Е близо до важен етап на развитие или наскоро преминало през такъв - пълзене, изправяне, лазене или първи стъпки;

Какво да направим?

Това е период, който при всяко дете преминава различно. При някои може да отнеме само няколко дни, при други цял месец. Регресията на тази възраст трае средно между 2 и 6 седмици. За съжаление няма универсален метод или стъпки, които могат да гарантират плавно преминаване през подобни периоди. Но ще ви споделим някои трикове, които могат да помогнат за по-лекото усещане на регресията, като имате предвид, че всяко дете е индивидуално и е необходимо да се водите от индивидуалните потребности на вашето бебе:

 • Ако досега не сте ползвали бял шум, може би е време да започнете. Прекрасен начин да доуспокоите нервната система на превъзбуденото от всички стимули дете и да замаскирате странични шумове, които могат да смущават съня му;

 • Допълнете храненето с повече калории. Ако смятате, че гладният корем е в основата на събуждането на вашето дете, добавете малко повече мазнини по време на хранене (опитайте авокадо или малко зехтин или масло, смесени в храната) и се уверете, че детето ви получава достатъчно кърма или адаптирано мляко преди лягане.

 • Разпръснете допълнителни залъгалки в леглото. За бебета, които използват такава, допълнителните залъгалки в леглото улесняват малките да получат допълнителен комфорт, когато е необходимо през нощта.

 • Затъмнете максимално стаята. Потокът на светлина отвън може да наруши съня.

 • Не променяйте навиците за заспиване на детето, защото регресията е само период, но лошите навици могат да останат за по-дълго.

 • Подгответе се предварително и помислете за обучение за самостоятелно заспиване. Децата обичат познатото и подобни периоди преминават по-леко, ако детето има вече изграден режим и повтарящи се навици на заспиване.

Най-важното, което трябва да знаете за регресията е - запазете спокойствие и бъдете търпеливи, това е само период и той ще отмине :).41 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page