top of page

Регресия на съня в 4 месец - толкова ли е страшна?

Актуализирано: 31.01.2022 г.



Рядко има семейство, което не се сблъсква с някакво нарушение на съня на своето бебе между 3-ти и 5-ти месец от живота му, най-често в 4-ти. Някои вече опитни родители с основание се страхуват от тази предстояща промяна. Въпреки това, повечето новоизлюпени майки и татковци са напълно заслепени от съня на тяхното малко дете, което до 3-тия месец спи непробудно и животът е просто прекрасен.


Какво е регресия в 4-ти месец? Това е промяна в модела на съня на бебето, поради простата причина, че то расте и се променя. След 3-4 месец сънят му все повече започва да заприличва на този на възрастен. В този период бебетата също така претърпяват огромно развитие по отношение на двигателното и когнитивното си развитие. Това допълнително натоварва нервната система и при много от децата води до значителни нарушения в съня.

И ако досега сте били от тези родители, които са давали за пример колко добре спи тяхното новородено и имате очаквания, че може всичко да се върне по старо му - ами, грешите. Промяната е окончателна и така трябва да бъде, защото това е еволюцията в крайна сметка.


Как изглежда регресията?


Ако трябва да кажем с една дума - различно. Някои родители едва осъзнават, че се случва. Други отбелязват значителна промяна в навиците за сън на бебето си. Възможни са по-чести събуждания, кратки дремки и трудно приспиване.


Много семейства споделят, че след като бебето им се събуди около 4 часа сутринта, изглежда почти невъзможно да се приспи. Други семейства отбелязват, че бебето им внезапно започва да прави дремки от по 30 минути или по-малко. В общия случай се наблюдава намаление на общия сън, който получава то.


Всяка забележима, привидно постоянна промяна в навиците на сън на вашето бебе около четвъртия месец, независимо от неговата тежест, е регресия.


Какво да правя?


Добрата новина е, че детето ви расте и това е прекрасно. Ура! Първата стъпка е да приемете промяната и да дадете необходимото на бебето, за да премине максимално гладко през този период.


Забравете часовника и какво е било - достатъчно е да се следи времето на будуване и появата на признаци на умора и да се контролира получаването на достатъчно общо количество сън на ден. Не допускайте преумора.

✔ Опитайте се да бъдете максимално близко до детето, за да задоволите основните му нужди от близост и комуникация с вас. То ще има особена нужда от това.

✔ Насърчавайте детето да практикува новите си умения през деня (обръщане от гръб по корем, прехвърляне на играчки от едната ръка в другата) по време на активното бодърстване, за да се усвоят максимално бързо.

✔ Старайте се да не приспивате бебето винаги по един и същ начин, за да не се затвърди като асоциация за заспиване. Търсете различни начини за успокояване – на гърда, с песничка, с биберон, в слинг, в количка, с потупване или галене. Ако бебето заспива директно в кошарата, можем само да ви поздравим и тогава няма нужда да редувате различни начини на приспиване.


Бъдете търпеливи - това ще отмине скоро!

526 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page