top of page

Последици от липса на сън при малките деца

Актуализирано: 31.01.2022 г.

Вече навсякъде е пълно с информация за проблемите на детския сън и насоки как да си помогнем сами. Но знаете ли защо е толкова важно всъщност да им осигурим пълноценен сън?Да започнем с това какви функции изпълнява сънят за малкото дете. Ако трябва да обобщим, то това са физическата почивка и намаляване на психологическото напрежение. Всички знаем, че когато сме отпочинали и наспани, ние сме в добро настроение, физически сме по-издръжливи и дейни. Но и не само - едни от най-важните ползи, които трябва да споменем още, са развитието и растежа на мозъка, развитието на паметта и вниманието, усвояване на информация и укрепване на имунитета.


Най-често срещаните негативни последици от липсата на сън са 👇:

  • Повишена раздразнителност и нетърпение, детето трудно задържа вниманието си в едно нещо, трудно се концентрира

  • Намаляване на интереса към качеството на храната, възможно е дори да отказва да яде по цял ден

  • Обща отпадналост и понижен имунитет

А знаете ли, че... 👀


Според редица проучвания:

  • Ако човек констатира, че абсолютно никога не спи добре, рискът от инфаркт при него се увеличава с над 50 %.

  • При направено проучване с 39 деца на възраст 7-11 години, е установено, че децата с по-дълъг сън имат по-високо IQ и показват по-добър успех в училище.

  • При изследване за влиянието на продължителността на съня, направено с 510 деца на възраст между 2 и 5 години, е забелязана тенденцията, че децата, които спят по-малко, са по-склонни да имат поведенчески проблеми и психиатрични заболявания.

  • Качеството и продължителността на съня на децата в първите 2 години от живота им има пряка връзка с паметта, езиковите умения и като цяло когнитивните способности както в ранна детска възраст, така и в дългосрочен план.

Ето защо когато се стараем да помогнем на нашето дете да има добър сън, ние не мислим само от гледна точка на това как просто да не ставаме по хиляди пъти нощем, да спи дълго през деня, за да имаме време да оправим бъркотията вкъщи или да се радваме, когато се събужда весело, защото ще ни е по-лесно така.


Когато инвестираме време, усилия или средства за качествен детски сън, ние инвестираме в дългосрочен план детето ни да бъде по-здраво и успешно.

Ако вие срещате затруднения с нормализирането на съня на вашето мъниче, ние сме на разположение да го обсъдим и заедно да променим това.


15 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page