top of page

Отделяне в самостоятелна стая - през кошара в родителската спалня или директно преместване?

Актуализирано: 22.04.2022 г.


Решили сте, че е време да преместите скъпоценното същество в самостоятелна стая, след като месеци наред е спало до вас на спалнята. Но не знаете кое е по-добре - да направите преход с кошара в родителската спалня, за да свикне със спане в ново легло или директно да подходите към новата стая?


Директния подход може да се стори твърде агресивен за някои родители и мисия невъзможна. Но истината е, че и двата подхода са ОК или обратното - всичко зависи от детето. За някои деца рязката смяна може е по-лесна, защото в настоящата стая може да е дразнещо за тях. Представете си как сте свикнали да си пиете кафето със захар и изведнъж получавате кафе, а захарницата седи на 10см от вас, но нямате право да я вземате и да си сложите. Дразнещо, нали?


Рязката смяна на условията за някои деца  значи по-ясна граница - сега съм тук в новото легло, в другата стая съм в друго легло. Ясни правила. 

При други деца, обаче, нова стая би било твърде голям стрес и ще е по-добре да се даде време, за да се адаптира към нови условия за сън, минавайки през кошара в познатата за детето стая.



Ако се спрете на варианта директно преместване в отделна стая, може временно да се преместите при детето, за да свикне по-бързо с промяната. Само внимавайте да не се задържите твърде дълго, защото рискувате да се затвърди като нова асоциация за заспиване в новата стая. Най-често родителите остават да спят известно време в стаята, когато детето е мъничко, а по-рядко се случва при по-големи деца, защото е нож с две остриета. Обърнете внимание на това как е протекла първата нощ - ако е било прилично и сте почти изненадани от това как е протекло приспиването, значи може да сте смели и от следващата нощ да не оставате при детето. Ако, обаче, е било по-трудно и сложно, то останете няколко дни, но намалявайте времето, което прекарвате в стаята - първия ден може да останете цялата нощ при детето. На следващата вечер се преместете към полунощ, на третата отивате към 2ч. и оставате до сутринта и т.н., докато не минимизирате времето, прекарано там, изцяло. Няма да се уморим да го повтаряме - бъдете уверени, спокойни и търпеливи, и ще стане. А ако искате повече сигурност и помощ с преместването, ние винаги сме насреща да помогнем. 💤

76 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page