top of page

Нощни страхове и кошмари- как да ги различим?

Нощни страхове и кошмари


Много деца изпитват кошмари и нощни страхове, но повечето успяват след време да ги израстат и за наше щастие те не причиняват дългосрочна психологическа вреда на детето. Нека разгледаме двете състояние по отделно, за да можем да видим къде е основната разлика между тях и как можем да се преборим с всяко едно.

Дете, което изпитва нощни ужаси, може да крещи и да се блъска наоколо и може да не ви разпознае, ако се опитате да го утешите. Това поведение се проявява при рязко събуждане от дълбок сън без сън. Вашето дете няма да бъде напълно будно по време на тези епизоди и няма да си спомни за него на следващата сутрин.

Кошмарите възникват по време на REM съня. Вашето дете може да се събуди от кошмара и, в зависимост от възрастта си, може да е в състояние да си спомни и опише лошия сън.



Нощни ужаси

Нощните ужаси са често срещани при деца на възраст между 3 и 8 години. Дете, което изпитва нощни ужаси, може да крещи, да крещи и да се блъска в изключителна паника и дори може да скочи от леглото.Очите им ще бъдат отворени, но не са напълно будни.Епизодите обикновено се появяват в началото на нощта, продължават няколко минути (до 15 минути), а понякога се появяват повече от веднъж през нощта.


Защо се случват?

Нощните ужаси са по-чести при деца с фамилна анамнеза за нощни ужаси или поведение при сънливост.


Може да бъде предизвикан от всичко, което:

  • увеличава дълбокия сън - като умора, треска или някои видове лекарства

  • прави детето ви по-вероятно да се събуди от дълбок сън, като вълнение, тревожност, внезапен шум или пълен пикочен мехур


Какво трябва да направите

Най-доброто нещо, което можете да направите, ако детето ви има епизод на нощни ужаси, е да останете спокойни и да изчакате, докато се успокои.Не се намесвайте и не взаимодействайте с тях, освен ако не са в безопасност. Нощните ужаси могат да бъдат страшни за свидетели, но те не вредят на детето ви. Не трябва да се опитвате да събудите детето си, когато има епизод. Те може да не ви познаят и да станат по-възбудени, ако се опитате да ги утешите. Вашето дете няма да си спомни епизода на следващата сутрин, но все пак може да ви помогне да проведете общ разговор, за да разберете дали нещо го тревожи и задейства епизодите. Също така много ще помогне, ако имат релаксираща рутина преди лягане. Опитайте се да не обсъждате епизодите с детето си по начин, който го тревожи, тъй като това може да увеличи тревожността му. Ако епизодите на нощния ужас са чести и се случват в определено време всяка нощ, може да откриете, че събуждането на детето ви нарушава цикъла. Събуждайте детето си 15 минути преди очакваното време на епизода всяка вечер в продължение на 7 дни. Това може да наруши модела им на сън достатъчно, за да спре епизодите, без да влияе на качеството на съня.


Кога трябва да потърсите помощ

Повечето деца в крайна сметка израстват нощните ужаси. Но говорете с личния си лекар, ако се появяват няколко пъти на нощ или повечето нощи. Вашият личен лекар ще може да провери дали нещо, което е лесно лечимо, причинява епизодите. Например, големите сливици могат да причинят проблеми с дишането през нощта и да събудят детето ви.


Кошмари

Кошмарите са често срещани при деца на възраст от 3 до 6 години, повечето деца ги израстват. Кошмарите обикновено се появяват по-късно през нощта и причиняват силни чувства на ужас, страх, дистрес или тревожност. Вашето дете може да се събуди и да може да си спомни и да ви опише съня. Кошмарите при децата могат да бъдат причинени от плашещо преживяване, като гледане на страшен филм, или от нещо, което ги тревожи.


Какво трябва да направите

Говорете с детето си, за да разберете дали нещо го тревожи, което може да предизвика кошмарите му. Както при нощните ужаси, уверете се, че детето ви има релаксираща рутина преди лягане. Заведете детето си при личния лекар, ако има повтарящи се кошмари (поредица от кошмари с повтаряща се тема).



16 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page