top of page

Как да балансираме съня, когато детето е болно?


Есен, зима, сняг, листа и…заповядайте, настанявайте се уважаеми сополи, кашлица и температура. Няма какво да се лъжем, това е един от ужасите на всеки родител. Студените дни, градинския сопол, ковид - молим се да изкарат повече от седмица без да боледуват. Когато бебето е болно, най-нормалното нещо на света е да спи неспокойно. Понякога дори изобщо не се спи. Детето мрънка, реве за всяко нещо и всички са мноооого изнервени, защото не са спали.


Как да действаме по време на трудния период, какво можем да направим, за да минимизираме максимално “загубите”, докато отмине неразположението: 1. Лекарства 💊

Ако детето генерално не приема добре даването на каквито и да било лекарства, манипулации, витамини, сиропчета, защото се ужасява от тях - правете го по-рано вечерта. Нека има поне час между даването на лекарството и лягането. Причината е проста - ако детето изпадне в истерия непосредствено преди сън, това значи, че ще легне превъзбудено от борбата. Сънят вероятно ще се накъса допълнително.


2. Запушен нос 👃


Ако нослето е запушено, а бибата е задължителен елемент от заспиването, вероятно ще имате проблем. Трябва да сте подготвени. Детето ще се дразни, че не може да я използва, защото не може да диша с нея и ще спи зле. Инвестирайте време да наложите допълнителни асоциации за заспиване, които следващият път да компенсират бибата (напр. бял шум, играчка).


Идентично е и с храненето, ако кърмите или давате шише - може да се противи, да се опитва да се дърпа и да се дразни, защото ще се храни трудно. Трябва да почистите нослето максимално преди хранене, защото трудно дишащо дете ще е по-добре от трудно дишащо, но гладно дете, нали?


3. Сънливост 😴


При боледуване някои деца стават много сънливи и имат нужда от много повече сън, а други намаляват драстично спането си. Приемете го за нормално по време на боледуване и не се притеснявайте. Ако детето спи повече, не го будете, ако има такава потребност, стига да не нарушава по категоричен начин ежедневието и режима.


4. Рутина и успокоение 🧘‍♀


Ако детето спи накъсано, това ще намали дълбокия, възстановяващ сън, от който има нужда и ще е преуморено и недоспало. Старайте се да го успокоявате максимално преди сън, спазвайте рутината, отделяйте време да занимавате детето с неща, които няма да го превъзбудят или дразнят.


5. Овлажняване на стаята 💧

Използвайте овлажнител за въздух, дори през зимата. Сухият въздух може да засили драстично кашлицата и неразположението.


6. Помощ от мама и татко 🤱


При неразположение всички ние обичаме да бъдем обгрижвани. Не се притеснявайте да давате повече помощ при събужданията, да го вземете в леглото при вас или да легнете на сгъваемо легло или матрак до кошарата, за да сте близо един до друг. Търсете различни начини да помогнете на детето да се успокои, дори това да значи стъпка назад във вече изградените навици за сън. После всичко ще се върне по старому, но сега то повече от всичко ще има нужда от вас и от нежната ви грижа.



58 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page