top of page

Бебето ми се събужда с плач



Какво знаем за събуждането с плач? Нормално ли е или има някакъв проблем? Нека поговорим за това с повече детайли.


В нашата практика сме срещали различни варианти - събуждане с плач само от дневен сън, само след нощен сън или и двете в комплект. Виждали сме събуждане с плач на дете на 5 месеца, на 8 месеца, 10 месеца, на 14 месеца, на 19 месеца, на 3 години, на 4 години или с други думи - всякакви варианти са ни минали през ръцете. Интересен факт е, обаче, че в разговор с родителите, 100% от тях първо обясняват плача с т.нар. нощен терор. Но дали е така? Да видим:

Има три основни фактора, които могат да причиняват това.


Фактор №1: Грешен режим е най-често срещаната причина за събуждане от сън с плач.

  • Детето ляга превъзбудено - осигурете достатъчно време за успокоение преди сън, за да спи спокойно.

  • Детето ляга преуморено - следете нормите за сън, признаците на умора и не допускайте да прескочите границата, при която от умора детето преминава в състояние на преумора - изведнъж детето става активно, има прилив на енергия, играе, сякаш изобщо не му се спи. Преумората води до превъзбуда и влошаване на съня


Фактор №2: Ах, тези зъби!


Детето спи кротко, но изведнъж го пронизва болка, то се стряска, събужда се с писък, сякаш някой го коли, започва истеричен рев и трудно може да бъде успокоено бързо. Понякога нищо от работещите методи не помага, докато не отмине дискомфорта.


Фактор №3: Нощни терори


Стигаме и до тях. Тънката разлика е, че са възможна причина за събуждането, но ако детето е по-голямо, най-често на възраст 5-7 години. Бебе на 8 месеца няма нощни терори и това не може да бъде причина за събуждането.


Ще говорим подробно за нощните страхове и терори, какво представляват, как да ги разпознаете и как да реагирате на тях, в следващата ни блог статия.



Ние оставаме на линия, ако искате заедно да поработим върху режима и навиците за сън на вашето дете, като запазите час за единична консултация. 💙💛💜

32 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page