top of page

7 признака на преумореното бебе

Актуализирано: 9.02.2022 г.



Да накарате бебето да заспи може да бъде сложна задача, дори при обичайни обстоятелства, но когато вашето мъниче е преуморено, това може да се окаже мисия невъзможна. Преуморените бебета заспиват по-трудно и остават будни по-дълго време. Защо се получава така? Причината е много проста - преуморените бебета по-трудно успяват да се успокоят преди сън, спят на по-кратки интервали и се събуждат много по-често през нощта.


До какво води това?


Преуморените бебета са склонни да спят по-малко, но и по-некачествено, което ги прави уморени. Така неизменно влизаме в един постоянен ежедневен цикъл на недоспиване. А това от своя страна прави изключително трудна задачата да работиш и научиш бебето да заспива, когато то е преуморено.


Кои са признаците?


Бебетата, които не спят достатъчно и които остават будни по-дълго време, отколкото трябва, в крайна сметка имат реакция на стрес - повишаване на адреналина и кортизола - което прави по-сложно успокояването и отпускането преди сън.


Понякога е очевидно, че бебето ви е преуморено... а друг път признаците са фини. Затова наблюдавайте и анализирайте. Ето на какво да обърнете внимание:



  • Трудно се успокоява за сън

  • Има само кратки дремки, вместо пълноценно заспиване

  • Не спи достатъчно през нощта

  • Бебето е много раздразнено и капризно

  • Трудно се справя с дразнения или болка

  • Детето е по-склонно към сривове (при по-голяма възраст)

  • Заспива неочаквано през деня (например в столчето за хранене или веднага щом бъде поставено в количката, дори и по график да не е време за сън)


Как да се справите с този проблем?


Като цяло се уверете, че давате на бебето възможност да спи толкова, колкото е неговата потребност. Ако се колебаете колко сън е достатъчно, може да погледнете нашата статия по въпроса, за да се ориентирате.


В идеалния случай бихте стопирали процеса на преумора у бебето още преди той дори да е започнал. Ето няколко полезни съвета от нас:


1 Следете за сигналите за сън. Те включват триене на очите, загуба на интерес, дърпане на ухото или косата, прозяване и т.н. и действат незабавно, като сложите бебето за сън (без значение нощен или дневен сън) още при първите признаци на умора, които забележите.


2 Следвайте една и съща рутина преди лягане. Това помага на бебето да премине от бодърстване към сън. Използвайте съкратена версия, ако е дневна дрямка (не е подходящо за новородени)


3 Не стимулирайте двигателно или емоционално бебето преди сън. Спрете времето за игра половин час преди времето за лягане и направете всичко възможно, за да държите бебето си в по-тиха обстановка, на по-приглушена светлина, далеч от телевизора, радиото и т.н. Всичко това ще му помогне да се отпусне и да се настрои за сън.


Как да накараме преуморено бебе да заспи?


Разбира се, ще бъде по-трудно да накарате преуморено бебе да заспи, но не е и невъзможно. Ето няколко стратегии, които да опитате:


  • Анализирайте навиците за сън на бебето и се опитайте да изместите времето за лягане с около половин час преди обичайното лягане.

  • Преминете през стандартната рутина за лягане на вашето бебе. Това е сигнал за детето, че е време за сън.

  • Завийте бебето и го приспете в тъмна стая без шумове или друга стимулация (това е подходящо само докато бебето навърши 8 седмици)


Ще помогне ли обучението за сън на бебе, което винаги е преуморено?


Най-добрият начин на действие е първо да направите максималното, за да му помогнете да спи необходимите за възрастта му часове, преди да се заемете с обучение и по всякакъв начин да се опитвате да компенсирате, ако се натрупа някакво недоспиване. Следването на консистентен график за дневна дрямка и нощен сън, ограничаването на стимулацията преди лягане и създаването на рутина за лягане може да помогне много.


Различава ли се плачът на преуморено бебе?

Както вероятно знаете, бебето използва различни викове, за да изрази нуждите си. Има плач от глад, такъв при болка и да, плач от преумора. Умореният плач е хленчещ, носов и непрекъснат. Плач, който набира интензивност. Преумореният плач е подобен на уморен плач и често е придружен от други симптоми, като трудно успокояване или лесна раздразнителност.


Гледането на бебето отблизо за сигнали за сън и реагирането незабавно е важно, тъй като това може да ви помогне да предотвратите преумората на бебето. И като се уверите, че бебето ви получава достатъчно дневен и нощен сън, ще допринесете много за спокойни нощи както за вас, така и за мъничето ви.


1517 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page