top of page

Четири неща, които не подозираме, че са причина за нощните събуждания на детето

Актуализирано: 26.06Често когато детето се буди през нощта, първото, което проверяваме, е режимът на детето и дали той е оптимален спрямо възрастта и индивидуалните особености. Второто нещо, което е от изключителна важност, е асоциацията на заспиване и ритуалът преди сън, които прилагаме. 

А може би е чист темперамент на детето и ще отмине?! Това са първите неща, които изникват в съзнанието на родителите, когато има проблемен и накъсан нощен сън, съпроводен с многократни събуждания. 

Често обаче има причини, които никак не са очевидни, но имат огромно влияние върху съня на детето и могат да бъдат причина за многократните нощни събуждания


1. Недостатъчен прием на течности през деня - Водата е основно хранително вещество и ключова за много метаболитни процеси, работата на кръвообращението и регулирането на телесната температурата. Водата представлява най-големият компонент на тялото и поддържането на оптимално ниво на хидратация е от основно значение за доброто здраве. До шестия месец основният прием на течности при бебетата се осъществява под формата на кърма или формула. След това стартираме процеса на захранване и поетапно заместваме течните храни с твърди такива, което предразполага да стартираме предлагането на вода. Тъй като децата не могат да дадат индикация, че изпитват жажда, може да пропуснем необходимостта им от хидратация, което би довело до дискомфорт, който най-често се проявява нощем. Ето защо е от изключителна важност да следим количествата вода, които децата приемат. Количествата са строго индивидуални и зависят изцяло от активността на детето, темпа на заместване на храненията, типа храна, която яде и теглото на детето. Според Американската педиатрична асоциация приемът на течности трябва да попада в следните граници: 6-12 месеца - 800/1000 мл, 12-24 месеца - 1100мл/1300л, 2-3 години- 1300мл/, 4-8 години - 1600мл. 


2. Недостатъчен прием на калории през деня - В зависимост от възрастта на вашето дете и това, каква физическа активност има, приемът на калории през деня трябва да бъде адекватен, за да няма тялото необходимост да си набавя “дневната доза” през нощта. Това в никакъв случай не означава да “тъпчете” вашето дете, за да го заситите добре и то да има по-продължителен и адекватен сън. Има няколко прости правила, които може да следвате  и ще сте сигурни, че количеството, което се приема, не е твърде малко или недостатъчно:

  • Придържайте се към режим - сервирайте ястия на интервали от приблизително три часа. Това ще бъде достатъчно, така че детето да не изпитва глад.

  • Доверете се на инстинктите на вашето бебе - според проучване, до 85%от родителите казват, че карат децата си да ядат и когато те отказват. Доверете се на детето си, ако то, след като се насити, бутне чинията и откаже, това означава, че наистина е сито. В противен случай то ще започне да преяжда. 

  • Не давайте повишено количество храна непосредствено преди лягане, за да “заситите” вашето дете. Приемът на калории трябва да е разпределен равномерно през деня, за да не товари стомаха на детето и да не създава дискомфорт по време на сън. Бъдете особено бдителни към добавянето на бебешки бисквити в млякото на детето, защото  на нашия пазар по-голямата част от тях съдържат захар, която няма да спомогне по-добрия сън на детето ви. 


За да изключите количеството калории като причина за събужданията на вашето дете, започнете да предлагате малко по-големи порции на всяко хранене. Водете се предимно от вашето дете, защото всяко е различно и има различна физическа натовареност, която пряко влияе на нуждите им от храна. 


3. Недостатъчна умора - Доста често причината за нощните събуждания при децата или дори понякога за будуването нощем и много ранното събуждане сутрин, е липсата на налягане на съня или по-просто казано - не достатъчно натрупана умора в децата. Пролазили, проходили и тепърва учещи се деца имат нужда да практикуват новите си умения. Бъдете креативни и им давайте тази възможност, защото в противен случай рискувате детето да се буди нощем и да потърси времето си за упражнения в не особено удобни за вас часове. Закачайте предмети, които са им интересни на по-високи места - магнити на хладилника, лепящи листчета на прозореца или вратата, камбанки на панделки и др. - за да стимулирате изправяне.  За да стимулирате лазенето разпръсквайте предмети от бита -стандартно в този момент от развитието си бебетата не желаят вече доста от играчките, предпочитат да достигат всякакви предмети от бита, които преди това само са гледали отдалече. Позволявайте им всеки един момент да упражняват всяко ново умение, дори на площадката навън. Не забравяйте, че цял интервал прекаран в количката, ако бебето вече лази или ходи и е активно, обикновено води до по-ниско налягане на съня и или отказ от дрямка, или смущения в нощния сън. 


4. Други хора в стаята - според правилата за безопасен сън на бебето съвместен сън (в една стая, но на отделни легла) е препоръчителен поне до първата годинка на детето. Рискът от внезапна детска смърт е изключително висок до 6-тия месец, като той постепенно намалява до първата годинка на детето. В нашата практика, обаче, сме срещали не малко деца, които спят много леко и всяко движение в стаята, в която спят, нарушава съня им. Всеки човек има микро събуждания през нощта, които не помни. При бебета е възможно при тези микросъбуждания те да се разбуждат от външни дразнители, като шум в стаята и така да не могат в последствие да преминат отново към сън. Разбира се, това важи за ситуации, в които средата е абсолютно безопасна (може да прочетете повече по темата в статията ни …..) и детето заспива за нощния си сън само в стаята. Във всяка друга ситуация е възможно то да не се почувства комфортно, ако се събуди и установи, че първоначалните условия, при които е заспало, са променени. 


Истината е, че няма универсално решение за събужданията на децата нощем. Всяко от тях е индивидуално и има собствени потребности, по които трябва да се водим, за да може да намерим първоизточника на многобройните събуждания нощем. Вслушвайте се в детето си и в сигналите, които то ви дава, то само ще ви подскаже от какво има нужда и какви стъпки е необходимо да предприемете, за да намалите нощния дискомфорт за цялото семейство. 


38 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page