top of page

Асоциации за сънКак заспива вашето мъниче? Помагате ли му да се отпусне, за да заспи? Всяко бебе свързва заспиването с определени условия - повиване, тъмнина, на ръцете на мама, люлеене, кърмене, шише, залъгалка. Детето се събужда през нощта периодично при смяна на циклите (както и ние, но не го помним, защото заспиваме веднага). И може да заспи отново, ако свърже обстановката, в която се намира, със заспиването, тоест с познатите за него условия. Но ако те са се променили, то няма да заспи, докато не се намира отново в познатата за сън среда.

Как да разберем дали бебето ни има затвърдена асоциация за заспиване? 🤔


Ако, например, го приспивате с леко залюляване вечер, през нощта то се пробужда, помрънква леко, но заспива отново само в повечето случаи, значи няма проблеми. Възможно е, обаче, преминаването отново към сън да става много трудно и да успявате да го приспите само по един единствен начин всеки път. Това значи, че то вече има изградена асоциация за заспиване.


Какво се случва в неговата глава? 🙄 Бебето се събужда през нощта и усеща, че не се намира в условията, при които е заспало и не може да заспи отново без помощ. Подобно поведение не зависи от това дали детето спи в собствено креватче, в друга стая или едно легло с родителите. Най-често срещаните условия за заспиване са биберон, сучене, ползване на залъгалка, галене, носене на ръце, люлеене, пеене на приспивна песничка или просто присъствието на родител до него.

Обикновено формирането става и се затвърждава покрай някакво неразположение/дискомфорт - колики, регресия, нови навици, ако е болно или при поникване на зъби. Обикновено факторите за разваляне на съня се натрупват, сънят се влошава и за да приспиват бебето в такива трудни за семейството периоди, родителите често пробват различни начини за успокояване. Намират един, който работи по-добре от другите, а после се оказват принудени да използват само него. След време кризата отминава, но навикът с асоциацията остава.

Това не е някаква манипулация или каприз от страна на бебето. Това е просто единственият познат за него начин за заспиване - неговата асоциация за сън.

Решението? 🔍


Както вече сме казвали, промяната не се случва с едно щракване. Но, ако не се чувствате добре и искате да промените това, пътят е прост - колкото повече познати начини за заспиване са достъпни за вашето дете, по-добре. В леглото, с мама, с тати, с баба, в количка, в слинг, в кошарата, с мелодия - не се ограничавайте с едно или две, а го учете да заспива при различни условия - постепенно, плавно и с много търпение и любов. По този начин бебето ще се научи да се самоуспокоява с различни неща и ще спи по-добре.

26 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page